7.2’lik Van depremi milat oldu. Hükümet yapı denetiminde radikal önlemler için harekete geçti.
binaların yıkım işini,
çıkacak geri dönüşüm malzemelerinden
elde edeceğimiz gelirle
bedelsiz yapabiliriz.
2012’den itibaren inşaat işlerinde çalışan tüm ustalar belgeli olacak.
Kentsel dönüşümde çürük binasını yıkmayanın evi açık artırmayla satılacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Van’da yaşanan acı depremin ardından “İktidarı kaybetsek de yıkacağız” diyerek başlattığı, çürük binaların yıkılması seferberliğinin yol haritası netleşti.
Başbakan’ın emriyle hazırlanan deprem riskini sıfırlamaya yönelik yasa tasarısında, çürük binalarla ilgili sert önlemler var. Buna göre kat malikinin yıkılmasına itiraz ettiği ev, açık artırmayla satılacak.
“İKTİDARI KAYBETSEK DE YIKACAĞIZ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Van’da yaşanan acı depremin ardından “İktidarı kaybetsek de yıkacağız” diyerek başlattığı, çürük binaların yıkılması seferberliğinin yol haritası netleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından deprem riskini azaltmaya yönelik hazırlanan yasa tasarısı, önceki gün Meclis’e sunuldu. Tasarıda, binayı yıkmak istemeyen vatandaşlara yönelik bazı yaptırımlar uygulanması öngörüldü. Buna göre, çürük binalar öncelikle anlaşma ile yıkılacak. Anlaşmanın sağlanamaması halinde, söz konusu binalara su, elektrik ve doğalgaz verilmeyecek. Bu da yeterli olmazsa, binalar kamu gücüyle yıkılacak.
BİNA SAHİBİNE ÜÇ SEÇENEK SUNULACAK
Tasarıya göre, binaların deprem testleri öncelikle yapı malikleri tarafından gerçekleştirilecek. Eğer yapı malikleri deprem testlerini yaptırmazsa, belediye ve valilikler devreye girecek. Çürük çıkan binaların sahipleri ile masaya oturulacak. Ve geçici konut, işyeri tahsisi, kira yardımı olmak üzere üç teklif sunulacak. Tekliflerin kabulü halinde ise bina yıkılacak. Aynı arsadan daire almak isteyenlere ise kolaylıklar sağlanacak. Veya bir başka yerde konut tahsis edilecek. Yıkım konusunda kat maliklerinin itirazı olmayacak. Ancak, yeniden bina yaptırılmasına, binadan alınacak konutlarla ilgili konularda ise uzlaşma aranacak. Örneğin, 10 daireli binada, 6 dairenin sahibi onay verirse anlaşma yürürlüğe girecek. Diğer, dört daire için ise satış ihalesine çıkılacak. 6 dairenin sahibi söz konusu 4 dairenin hakkını açık artırma yöntemiyle satın alabilecek. Kat malikleri söz konusu 4 daireyi de alamazsa, dairelerin haklarını devlet alacak ve yıkım işlemi başlayacak.
BİNA TERK EDİLMEZSE ELEKTRİĞİ DE KESİLECEK
Tasarıda, çürük binalardaki maliklerin binayı terk etmemesi veya direnmesine yönelik de önlemler alındı. Buna göre, tüm uyarılara rağmen çürük binanın boşaltılmaması halinde, öncelikli olarak, elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetler durdurulacak. Buna rağmen, malikler binayı boşaltmıyorsa, kamu gücüyle binalar bo-şaltılacak. Yıkım işlemleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından gerçekleştirilecek. Bakanlık, yerel yönetimlerin görevlerini tam olarak yerine getirmediğini düşündüğü anda ise kendisi devreye girecek. Çürük binalar bakanlık tarafından yıkılacak.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ BİLE DURDURMAYACAK
Tasarıda, çürük binalarla ilgili yıkım kararları ‘seferberlik ve savaş’ kanunları kapsamında değerlendirildi. Tasarının gerekçesinde, mülkiyet hakkının anayasal bir hak olduğu belirtilerek, ancak can güvenliğinin mal güvenliğinden önce geldiği vurgulandı. Tasarıda, bu nedenle, can güvenliğinin sağlanması için, savaş ve seferberlik hallerinde mal güvenliğinin ikinci plana atılabildiği kaydedildi. Tasarıda, bu hüküm doğrultusunda, mahkemelerin çürük binaların yıkılmasına yönelik kararlar hakkında, yürütmeyi durdurma kararı veremeyeceğine ilişkin hüküm de yer aldı. Öte yandan, maliklere uygun kredi verilmesinin de önü açıldı. Kat maliklerinin talep etmesi halinde, dönüşüm hesabından kredi veya kira sertifikası (sukuk) verilebilecek.
– Güçlü ve kurumsal yapı denetim sistemi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda teknik müşavirlik sistemine geçilecek. Teknik müşavirlik kuruluşları, deneyimli mimar ve mühendisler eliyle profesyonel hizmet verecek.
– Depremlerde kamu binalarının da büyük hasar görmesi nedeniyle, çıkarılacak düzenlemelerde özel-kamu ayrımı kaldırılacak. Teknik müşavirlik sisteminden kamu yapılarının da hizmet alması sağlanacak. Yurt genelinde bulunan 80 bin civarındaki kamu binasının yüzde 70’i, birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer alıyor.
– AB Yapı Malzemeleri Tüzüğü, ‘Ulusal Yönetmelik’ olarak Temmuz 2013’te uygulamaya konulacak. Böylece uluslararası standartlarda yapı malzemesi üretilmesi sağlanacak.
Nurettin Sözen (Eski İstanbul Belediye Başkanı): Kaçak binaların yıkılması konusunda itiraz yok. İlçe ya da büyükşehir belediyesi, kaçak yapıyı yıkmıyorsa bu zaten suçtur.
İhtiyaca odaklı kampanya
VAN’da yaşanan depremin ardından Çankaya Belediyesi tarafından başlatılan “Bağışlayın Ulaştıralım” kampanyası deprem bölgesinin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden ele alınıyor.
Belediyeden yapılan çağrı ile Çankaya Yardımlaşma ve Ekonomik Dayanışma Derneği (ÇAYED)’e ulaştırılan yardımlar, TIR’larla yola çıkarıldı. Yardım konvoyunun yanı sıra 10 kişiden oluşan arama kurtarma ekibini de deprem bölgesine gönderen Çankaya Belediyesi, genel yardım kampanyasını sona erdirerek, deprem bölgesinden bildirilen ihtiyaca odaklı yardımlarını sürdürecek.
Deprem bölgesine yardım elini uzatanlara teşekkür eden Çankaya Belediyesi Başkanvekili Halil Köseler, “Evindeki yiyeceğinden battaniyesine, sobasından mutfak tüpüne, temizlik malzemesinden çocuk mamasına kadar pek çok eşyayı bize ulaştırarak depremzedeye yardım elini uzatan Çankayalılar, dayanışma ve kardeşliğin güzel bir örneğini sergiledi” dedi.
VAN’da yaşanan deprem felaketi ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları öğrencileri yardım için harekete geçirdi. Yapılan duyuruların ardından 25-26 Ekim’de iki gün boyunca toplanan yardım malzemeleri 27 Ekim’de ODTÜ GVO danışması önünden Van’a gönderildi.
Her ayrıntı düşünüldü
Bizzat öğrenciler tarafından tasnif edilen ve tırlara yüklenen yardım malzemelerinin çoğunu kışlık kıyafet, battaniye, yorgan, günlük hijyen sağlayıcılar ve kuru gıdalar oluşturuyor. Yardım malzemeleri arasında dağcı tulumundan sobaya, iç çamaşırından bebek ayakkabısına, koltuk değneğinden havluya kadar her ihtiyaç düşünüldü. ODTÜ GVO’lu öğrencilerin en büyük dileği yardımlarının depremzedelere en kısa zamanda ulaşabilmesi.
Etimesgutlulardan Van’a büyük yardım
ETİMESGUT Belediyesi Kent Konseyi öncülüğünde, Van’daki depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldı.
Vatandaşların katkılarından oluşan gıda, giyim ve ihtiyaç malzemelerinin yüklendiği TIR, Van’a gönderildi. Kadın, erkek, yaşlı, genç toplumun her kesiminden vatandaşlar, depremzedelere destek için kenetlendi. Kimi evdeki halısını kucaklayıp getirdi, kimisi depremzede çocuklar için mama ve bebek bezi aldı. Etimesgut Belediyesi Şefkateli Çarşısı da kampanyaya giyim ve 100 koli gıda malzemesi desteği verdi.
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, “Van depremi, orada yaşayan kardeşlerimiz gibi bizleri de sarstı. Yaşanan acılar hepimizin acısıdır. Kardeşlerimize sabır ve metanet diliyorum. Etimesgutlu kardeşlerimizin, Vanlı kardeşlerimizin zor günlerinde yanlarında olduklarını hissettirmek amacıyla, Kent Konseyimiz ve Kadın Meclisimiz bünyesinde faaliyet gösteren kardeşlerimizin elbirliği ile sağladıkları ihtiyaç malzemelerini, acilen yerine ulaştırılması için yola çıkarmış bulunuyoruz. Van’daki deprem mağduru kardeşlerimizin acılarını, sıkıntılarını paylaşacak, doğrudan ve dolaylı çabalarımız devam edecek.”