ASCANLAR YIKIM HAFRİYAT KUM

0532 407 77 57

Kışın dökülen betonla gelen büyük tehlike!

Kış aylarındaki inşaat faaliyetleri, büyük bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. İş sağlığı ve güvenliği bir yana kışın dökülen betonlar içinde bulunan suların donmasıyla ısı yükseldiğinde genleşerek binada irili ufaklı delikler oluşturuyor.

Dondurucu soğukların yaşandığı bugünlerde de inşaat faaliyetleri durmaksızın sürüyor. Şehrin belirli yerlerinde eksi 22’lere çıkan soğuk, inşaat sektöründeki hareketliliği azaltmazken, kamuoyunun bilmediği büyük bir tehlikeyi de gündeme getirdi. Kış soğuklarında dökülen betonun içindeki su özellikle gece saatlerinde donuyor. Daha sonra havaların ısınmasıyla çözülen su, duvarı oluşturan betonun binada irili ufaklı delik oluşturmasına neden oluyor. Bu da 4. dereceden deprem bölgesinde olan Konya’da binaların güvenilirliğini azaltıyor. Olası bir sarsıntıda binanın yıkılması kaçınılmaz görünürken, uzmanlar kış mevsiminde beton dökmenin tehlikelerine işaret etti. Kış mevsimlerinde tek tehlikenin beton konusunda olmadığını ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmaması durumunda çalışanların hem kendisine hem de yaptığı binaya zarar verebileceğini belirten uzmanlar, sağlıklı bir planlamanın yapılması durumunda tehlikenin önlenebileceğini dile getirdi.

 

 

 

ISININ EKSİLERDE OLMASI İNŞAAT FAALİYETLERİNE DUR DİYEMİYORkonuthaberleri.com

Konu ile ilgili  bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, normal şartlarda Ekim-Kasım aylarında inşaat sezonunun kapandığını ve Mart-Nisan ayarında tekrar açıldığını belirterek, teknolojinin gelişmesi, mevsimlerin normallerin dışına çıkması gibi etmenlerden dolayı inşaat sektöründe sezon kavramının anlamını yitirdiğini kaydetti. Çoğu inşaat firmasının hava sıcaklıklarının eksilere düştüğü günler çalışmadığını fakat bazı işletmelerin özellikle de sözleşme şartlarındaki süreye bağlı kalma zorunluluğu olanların eksi 15’lerdeki soğuklarda da çalışmalarına ara vermediklerini kaydetti.

 

KIŞ MEVSİMLERİNDE BETON DÖKÜLMESİ SAKINCALIDIR

Dayanıklı bir betonun elde edilmesinin hava sıcaklığıyla doğrudan orantılı olduğuna dikkat çeken Çınar, hava sıcaklıklarının eksilerde olduğu günler beton dökülmemesi gerektiğini, bunun büyük bir tehlike oluşturacağını belirtti. Çimentoyla karışımı sağlanan suyun soğuktan donmasından dolayı betonun içinde deliklerin oluştuğunu belirten Çınar, “Beton dayanıklılığı dış ortamdaki agresif öğelere karşı direncidir. Bu öğelerin yanında betonu oluşturan bileşenlerin de bazı durumlarda tepkimelere girişmesi olasıdır. Beton inşaatta en önemli aşamadır. Binanın emniyeti bir nevi betona bağlıdır. Eğer beton eksi 10’larda hazırlanırsa içinde bulunan su donar. Isının ilerleyen zamanda yükselmesiyle de beton genleşir ve suyun kapladığı alanda boşluklar meydana gelir. Bu da binada irili ufaklı deliklerin oluşmasına neden olur. Olası bir sarsıntı ise binaların yıkılışını kolaylaştırabilir. Bu yüzden firmalara kış mevsimlerinde beton dökmemeleri konusunda uyarıyoruz” dedi.

 

3E KURALINA DİKKAT EDİLMELİDİR

Planlamanın inşaat yapımında en önemli aşama olduğunu ifade eden Çınar, “İnşaat sektöründe 3E kuralı çok önemlidir. Sırasıyla emniyet, ekonomi ve estetik diye açılımı yapılır. En başında emniyetin gelmesi özellikle zemin etüdünde önemlidir. Binanın taşıyıcı sisteminde kesinlikle maliyet kısıtlamasına gidilmemesi gerekmektedir. Burada ekonomiyi emniyetten önce tutmak çok tehlikelidir. Ya da sırf estetik olsun diye çok aşırı masrafa gitmek de anlamsız olur. Hem emniyetli hem ekonomik hem de estetik binaları yapmak için planlamanın iyi yapılması önemlidir” diye konuştu.

 

İŞÇİ SAĞLIĞI KORUNMALIDIR

İş sağlığı ve güvenliği konusunda da planlamanın önemli olduğunu ve gerekli önlemlerin alınmasıyla tüm olumsuzlukların asgariye indirilebileceğini belirten Çınar, “İnşaat sektörü son yüzyılda gelişen teknoloji ile birlikte önemli değişiklikler geçirmiştir. Eskiden çok daha uzun zaman alan işler, makinaların ve özel inşaat malzemelerinin kullanılmaya başlaması ile birlikte çok daha kısa sürer olmuş, insan gücünden ziyade makine gücüne yönelinmiştir. Teknolojide yaşanan gelişmeler elbette inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin de çeşitlenmesine yol açmıştır. Kişisel koruyucu donanım kullanımı inşaat sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi kazaları ve hastalıkları önleyebilmek konusunda çok önemlidir. Kış günlerinde işçilerin soğuktan korunmasını sağlamak amacıyla cephelerin duvarla kapanması ve ısının temin edilmesi soğuğu iki kat çeken demir ve betonun taşınması işini kolaylaştırır. Eğer bu imkanlar sağlanmazsa hem işçi zarar görür hem de hastalanma korkusunda olan işçi inşaata gerekli ihtimamı gösteremez” ifadelerini kullandı.

 

KONYA’DA DEPREM OLMAZ DEMEYİN!

Konya’nın deprem haritasında en güvenli yer olarak görünmesinin aslında daha büyük bir tehlikeyi ortaya koyduğunu vurgulayan Çınar, “Konya, deprem haritasında 4. derecede olduğu için çok güvenilir görünüyor fakat bazı bölgelerinin 1. derecede olduğu göz ardı ediliyor. Özellikle sıcak yer altı mineralleriyle tanınmış bazı ilçelerde binalar inşa edilirken dikkatli olunması gerekiyor. Maalesef Konya’da deprem olmaz görüşü çok yaygın. Bu yüzden gerekli ihtimam gösterilmiyor. Gerekli denetimin yapılarak söz konusu yerleşim birimlerinde daha emniyetli konutların üretilmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.